16. huhtikuuta 2012

KARPALOITA



Meille siunaantuu runsaasti karpaloita, koska isäni on ahkera karpalonpoimija ja toki marjastuksessa myöhään syksyisellä suolla tiettyä järkeä onkin, kirpeä, raikas ilma eikä laisinkaan hyttysiä. Kuivatut karpalot ovat hitusen tuoreita vähemmän karvaita ja itse asiassa marjan makeuskin pääsee maussa esiin. Halusin kokeeksi jatkojalostaa pakkaseen syksyllä pantuja karpaloita nähdäkseni, kannattaisiko seuraavana syksynä rohkaista vanhempiani marjankuivaukseen tai ryhtyä siihen ihan itse. (Kaipaisin muutenkin uusia hyviä karpaloreseptejä. )

My father picks lots of cranberries every year, since he finds berry-picking most comfortable late in the autumn, when the weather is already chilly and it is fresh and there are no mosquitoes in the forests or bogs. Dried cranberries are slightly less bitter than fresh ones, hence you can actually taste some sweetness, too. I wanted to try drying of berries to see, if it would be a good idea to do more of that next year. (I would be happy to find some new recipes for cranberries, too.)




Karpaloiden kuivaus oli hitusen hankalaa, suoraa ohjetta en netistäkään löytänyt. Laitoimme äitini kanssa yhdessä pähkäiltyämme karpalot nopeaan kiehautukseen, jotta kuoret hiukan rikkoutuisivat, mutta otimme marjat äkkiä pois, jottei jäljelle jäisi pelkkiä kuoria. Marjat menivät 50-asteiseen uuniin, luukku auki, tuntikausiksi. Kokemattomana kuivattajana minusta tuntui pahalta kovin pitkään tohottaa uuninluukku auki ja iltapuolella otin pellin pois ja siirsin marjat ohuella kankaalla peiteltynä varastoon kuivumista jatkamaan. Jätin ne sinne viikoiksi, ohi kulkeissani vain välillä ihmettelin, miten pitkään marjat pitävät nahkautensa. Monet marjat olivat edelleen kokonaisia, eikä paksun kuoren läpi näyttänyt mitään haihtuvan. Useiden viikkojen jälkeen otin marjat esiin, mutta ne ovat maistuneet vain meille aikuisille, lapset eivät ole suostuneet edes maistamaan ryppyisiä marjoja!

Jos jollakulla on professionaalimpia kuivausohjeita, otan mielelläni vinkkejä vastaan!

It was not easy to dry cranberries because of the hard skin. We boiled them slightly to break the skin a bit and dried them first in the warm owen with the door open and then in room temperature under a thin cloth. After drying for several weeks they were approximately what I had had in mind. It has been a pretty fun, dry snack on the table for adults. Children haven't even tasted the ugly wrinkled berries!


If someone has better advice for cranberrydrying, I would be happy to hear!

6 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Karpalo ja valkosuklaa kuuluu yhteen! Minäkin kuivasin viime syksynä melkoisen erän, ollaan syöty kekseissä, juustokakuissa ja kuivakakuissa. Minulle kelpaa myös ihan sellasenaan ja jugurtin kans.. mutta kuivaamiseen mulla ei ole antaa vinkkiä, taidan itse jatkossa vaan pakastaa.

unisukka kirjoitti...

Ei muullakaan mitään kuivausvinkkejä ole, mutta salaisen marjapaikan sijaintia utelen, jos siellä liikaa marjoja on ;) Meillä sienet kuivataan kuivurissa, monta litraa sain pilattua kiertoilmauunissa...

Trula kirjoitti...

What a treat - being able to eat handpicked and dried cranberries. I also really like the pictures.

LEPÄÄVÄ ESTEETIKKO kirjoitti...

Kiitos Minna ajatuksista. Meillä vanhempieni kotona oli muutamaa piirua askeettisemmat karpaloeväät ja näistä ajatuksista löytyisi varmaan sellaisiakin, joilla lapset saisi marjoja maistamaan. Voisin yrittää löytää karpaloiden hemmottelevamman olemuksen!

Unisukka, marjapaikat sijaitsevat Satakunnassa. En tiedä, onko marjoja sentään liikaa, mutta isäni on hyvin periksiantamaton poimija. Kuivuri olisi varmasti tosi hyvä, mutta yritän keksiä tapoja, joilla voisin välttää taas yhden uuden laitteen hankkimista kaappien tukkeeksi...

Yes Trula, it is great. Now that I'm adult and understand how much work and time it takes to fill a freezer with handpicked berries it makes me very grateful, too. Thanks for your compliments, too. They also make me grateful.

meg kirjoitti...

I thought you had made polka dot fabric with cranberries when I saw the first picture!

LEPÄÄVÄ ESTEETIKKO kirjoitti...

Meg, that would have been a beautiful print! I had to snap a photo, because those traces were so much prettier than wrinkled berries.

Maybe you could actually achieve the efect by using small pearls or something and rolling them in lots of colour and dropping on fabric...?