27. joulukuuta 2012

SUORIA OMPELEITAAlkutalvella sain pieniä rästissä olleita kodinlaitollisia tehtyä. Oltuamme pari vuotta kokonaan ilman verhoja - vanhojen rulliksien varassa tosin - olen todennut ilta-aurinkoon suunnattujen lastenhuoneiden huutavan pimennystarpeen kesäaikaan ja pannut merkille, miten hankalaa coolisti jaettujen ikkunoiden sisäpuolelle olisi sijoittaa sälekaihtimet ja tullut myös siihen tulokseen, ettei sisäpuolisia sälekaihtimia voi näiden pikku heppuleiden kanssa ajatella muutamaan vuoteen. Hankimme uudet pimentävät rullaverhot ja ompelin sitten mätsäävät sivuverhot vastoin alkuperäisiä suunnitelmiani. Minulla ei ollut visiota verhokankaasta, jota todella haluaisin ja totesin Marimekon kankaiden ahdistavat hinnat ja Ikean kankaiden hämmästyttävän huojentavat hinnat. Ostin Ikeasta mustavalkoista pikkukuvioista puuvillaa sen arveluttavasta jäykkyydestä huolittamasta ja sainkin kahden huoneen verhot hintaan, jolla Marimekko olisi myynyt minulle kangasta arviolta metrin. Säästö on henkilökohtaisesti merkittävä, siinä tämän kuluttajan tiedostuneisuuden taso. Lastenhuoneemme avautuvat liukuovilla toisiinsa ja olohuoneeseen ja tämä mustavalkoinen piirroskuvioitu verho oli ihan valoisa ja harmoninen kompromissi. Ukkosenkaan kattoon asti ulottuva ja huoneen reunasta reunaan kulkeva ikkuna ei suinkaan muuttunut ahdistavammaksi verhojen myötä. Päin vastoin, ylös asti ulottuvat valkoisiksi hahmottuvat sivuverhot jopa avarsivat tilaa! Ja jos kangas alkaa tökkiä, voin helposti jalostaa verhometrit kauppakasseiksi, mikäli takamus vain kestää.

70-luvun tee-se-itse -meininkiä henkivä ja valoisa ikkunapenkki on koottu loppukesällä muotoon sahatuista mdf-levyistä ja maalattu valkoiseksi. Alla on runsaasti säilytystilaa, päällä voi istua tai piirrellä. Taakse jätämme tilaa patterin lämmön nousta ikkunalle.

Sewing straight seams and hems. Our children's rooms open to each others and to living room. I didn't really know what to do with the curtain question and when the old blinds of previous owners started getting really old and falling off, I had to make some decisions.  We went with dimming blinds and matching straight side curtains - for now. I found the fun fabric from Ikea. The design isn't quite dreamy, but the price tag was. I got enough fabric for both children's windows and paid about the same as for one meter in Marimekko. This time it was enough to convince me, even though the fabric itself is pretty thick and stiff. The curtains have served well this far. 

The table/bench under his window consists of three parts in a proper 70´s DIY-manner. We made it from pre-cut MDF-plates last summer and painted them white. It is sturdy and has room for toy boxes underneath. The bench height is suitable for sitting, but with a childs chair it goes for drawing as well.Pikku siskon puolella keittiö oli päässyt syksyn aikana kovin rapistumaan. Tein päätöksen, että alan etsiskellä laiskasti ns. puuttuvia keittiötarvikkeita ja ompelen heti muutaman patapalapun kierrätyskankaista leikkejä maustamaan. Pannulappu on äitini aikoinaan jo kattiloita kolhineelle isoveljelle ompelema kalamalli, leikkiruoissa on ihania Unelian makeita leivonnaisia. Lainasin Kovaääniselle oman neulotun tiskirättini ja ripustin sen tangolle, jonka isäni toimitti korjaamaan murheellisesti rikki leikittyä osaa. Miehelläni on joskus tapana hemmotella lapsia henkilökohtaisilla minikokoisilla Pringles-purkeilla ja minä olen todennut voivani hyödyntää kyseenalaisen tottumuksen jätemateriaalin. Päällystän pikkupurkit hyllypapereilla ja täytän Ninjago-sälällä, barbinkengillä tai keittiön tapauksessa leikittävillä kuivilla makarooneilla.

On the play kitchen side of the wall I made some pot holders from recycled fabrics.

Nukensänkykin oli kurjistunut. Päällystin uuden vaahtomuovipatjan ja -tyynyn kierrätyskankailla, jotka sopivat alkuperäiseen peittoon.

And even more of sewing straight... I made a new mattress and pillow of recycled fabrics to match the original cover for the dolls bed.4 kommenttia:

unisukka kirjoitti...

Hauskasti nuo leikkiruoat teille sopivat väreiltään. Haukon tässä henkeäni Pringles-purkki- ideasta. Heti huomenna kirjoitan niitä ostoslistalle!

NorppaStiina kirjoitti...

Ihanan näköistä! Verhot ovat kivat ja todellakin hinta on noissa Marimekon jutuissa se suurin ongelma lapsiperheelle sisustuksessa. Kankaathan on kyllä ihania.
Tuo pringlespurkki-idea on ihan loistava! Meillä on lego Friends-koulukalenterin, Little Pet Shopien ja barbien myötä valtavasti pikkusälää lastenhuone täynnä.

LEPÄÄVÄ ESTEETIKKO kirjoitti...

Hauskaa, että Pringles-purkit viehättävät! Minä olen kova säästämään rasioita ja pakkauksia, kunpa lapsille kehittyisi yhtäläinen into kategorioida omaisuuttaan... esim. joka ilta...

Kaisa kirjoitti...

Ihastuttava loppuvuoden kunnostus pikkukeittiössä ja nuken sängyssä! Meidän pikkuriikkisestä pikkukeittiöstä löytyy sama hella, joka suurimman osan ajasta toimii ikävä kyllä vaan astioiden ja ruokien säilytys/sullomispaikkana. Kunnostuksen tarpeessa olisi.